Wending

Eddy en ik zijn een klein stapje verder gekomen, alhoewel niet helemaal in de goede richting. De Aja ligt nu in Le Havre.

Op donderdagavond werd in het clubhuis van de haven tussen 18 en 19 uur een gratis borrel geschonken, in dit geval cider in verschillende kleurtjes. Niet echt mijn ding, maar ach het is gratis. Veel Nederlanders natuurlijk, die na de gratis rondjes meteen weer vertrekken. Jammer want het is leuk om elkaars ervaringen te delen. Wij hebben nog een paar lokale biertjes gedronken. Die zijn wel lekker. Vrijdag zijn we vanwege de wind nog in Fecamp blijven liggen.

En dan zaterdag…, 3 uur op, het regent hard en de lucht is pikzwart. Het liefst was ik weer terug in mn warme kooi gekropen, maar we moeten verder en we willen vandaag een lange afstand afleggen richting Cherbourg. We willen eerst nog tanken, maar vanwege de striemende regen, toch maar besloten meteen de zee op te gaan. We varen op de tast naar buiten en tussen de havenhoofden voelen we de deining van de zee. De wind is nog redelijk, maar toch meer west dan we hadden verwacht. Het eerste uur motoren we 270gr, richting westen. We blijven maar veilig in de kuip, want wie hier overboord slaat is niet meer terug te vinden, zo donker. De golven worden wel steeds heftiger en de Aja ploegt door het water. Met het licht worden hijsen we het grootzeil met 1 rif. Dat gaat al wat beter, maar Cherbourg is niet bezeild. Al motorzeilend om toch nog hoogte te houden, moeten we steeds meer richting noorden. Opkruisen is geen optie, dat kost teveel tijd, want dan missen we de stroom mee bij de kaap Barfleur. Daar zouden we uiterlijk om 16 uur moeten zijn. Na nog een paar uur doorzeilen kom ik tot de conclusie dat we Cherbourg niet gaan halen voor het donker wordt. Het Alternatief ligt op een koers van 180gr, pal zuid: Le Havre. We “vallen af” en kunnen aanvankelijk weer redelijk zeilend, nog wel met de motor bij, onze nieuwe bestemming bezeilen. Maar het blijft wel hakken tegen de vrij korte en steile golven. Na een uurtje moeten we onze koers weer steeds verleggen. De wind draait weer, nu natuurlijk naar het zuiden. Dus om het zeil vol te houden moeten we opkruisen, en met stroom tegen lopen we nog maar zo’2-3 knopen over de grond. Het gaat tergend langzaam, en we zijn het hakken tegen de golven in tamelijk beu zijn. We zijn blij om af en toe, om de beurt, te kunnen sturen, omdat we lichtelijk last hebben van zeeziekte. Rond 14.30 bereiken we de marina van Le Havre, en leggen aan lagerwal aan, wat helaas een kras oplevert op de Aja. Toch blij dat we vast kunnen leggen. We gaan allebei nog even een dutje doen, want na de korte nacht en de enerverende tocht zijn we daar wel aan toe.
Duidelijk is dat Eddy zn vlucht vanuit La Coruna op 2 augustus niet meer gaat halen. Hij gaat zondag weer naar huis. Er liggen voor hem nog veel klussen te wachten. Ik heb voor mezelf besloten, om voorlopig geen “aan de windse” (schuin tegen de wind in) koersen boven windkracht 3 te varen, en gewoon gunstige wind af te wachten.
Zaterdagavond, wandelen we in de regen nog wat in Le Havre en eten we wat in een soort Engelse pub. Zondag 23/7 komt zijn vrouw en dochter, Eddy halen. Terug aan boord toch een soort weemoedig gevoel en vreemde stilte. Het was gezellig en heb bewonderend geluisterd naar zijn enorme kennis op bijna alle gebieden (misschien een kandidaat voor de kwis “de slimste mens”).
De rest van de dag overdenk ik hoe ik nu verder zal gaan. Inmiddels is een huuder voor mijn huis gevonden, dankzij Zy-makelaars. Dat betekent dat ik spullen uit mn huis moet halen ergens stallen en ook dat ik een goede en min of meer warme plek moet vinden om te overwinteren. Ik wil dus toch nog oversteken deze zomer. Het is de komende dagen niet echt goed (al lijkt de voorspelling nu ik dit schrijf, mee te vallen). Ik ga vandaag met de bus weer richting Breda. Dan kan ik mn moeder bezoeken en mijn huis preparen voor de verhuur. Daarna heb ik de tijd aan mezelf, om in aug/september nog naar La Coruna te varen.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Wending

 1. Mare zegt:

  Hoi Harm, op een reis als de jouwe zullen plannen en tijd telkens moeten worden bijgesteld, het weer, de wind zijn niet altijd je vrienden maar wel je metgezellen. Fijn dat je huis verhuurd is, je je moeder kan bezoeken en dan zeker oversteken naar La Caruna! Zoek een fijne warme plek om te overwinteren, Porto, Lissabon en nog het mooiste naar Portimao in de Algarve waar de overwinterprijzen meevallen en je ook voor anker kan blijven liggen. Een prachtige plek, en een mooie uitval basis voor het vervolg van je reis.
  Heel veel succes,
  groet Mare

  Like

 2. Henk zegt:

  Hoi Harm.
  Leuk dat je de zeilervaringen met ons wil delen.
  Ja….soms zit het mee en soms tegen en je zult t.z.t. ook wel weer een keer de wind
  mee hebben toch!!!!!
  La Coruna blijkt niet op korte termijn te bezeilen….maar dat komt zeker goed.
  Geniet van de vrijheid …de zee…en de mensen die je zult ontmoeten.
  Het ga je goed en als je in de buurt bent,een belletje en dan gaan we even een biertje doen.

  Groet Willeke en Henk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s