Bemanning

img_7207

Even voorstellen:

Ik ben Harm Petter (1952), Pas op mn 40e echt begonnen met zeilen, eerst een spanker, daarna een Contest 28 (de ouwe dibbes) en sinds 2009 mn huidige Contest 35S (AJA). Al heel mn leven gek geweest van boten en havens. Als kind kapitein willen worden, maar door een ongelukje aan een oog, moest ik een bril gaan dragen, en kon ik niet naar de zeevaartschool. Ben later gaan studeren voor tuin- en landschapsarchitect en werk bijna mn hele werkzame leven bij de gemeente Breda. In maart 2017 zet ik daar een punt achter.

Mn zeilervaring bestaat uit een tocht als matroos vanaf Riga naar Talinn op de Oostzee, op een flink traditioneel schip van ca 20 m. Zeiltochten en wedstrijden met de Galaxy een X-44 (meen ik) en sinds 2009 met mn Aja langs de Belgische en Franse kust (Alderney). In 2015 naar de Solent, veelal singlehanded.

In 2012 ben ik behoorlijk ziek geweest, inmiddels weer helemaal genezen, maar dat heeft me we heel erg duidelijk gemaakt dat het leven eindig is. Dat als je nog dromen hebt, je die waar moet maken. Vanaf dat moment ben ik me gaan voorbereiden op het maken van een lange zeilreis. Moet er een andere boot komen, welke uitrusting, welke studies moet ik volgen…?

Ik volg(de) trouw sites van andere solozeilers, zoals Sailing Sjaakie (waar is die gebleven?), Lucky Bitch van Sigrid en Foxy Lady van Gaby. Maar ook andere sites bezoek ik regelmatig, enerzijds om mee te kunnen genieten en anderzijds om er veel van te  leren.

Aanvankelijk dacht ik in 2015 te vertrekken, maar dat was te optimistisch, dat wordt nu dus het voorjaar (mei) van 2017.

Ook heb ik besloten om dat met de AJA te doen, ze hoort bij mij, en door schade en schande (nou ja), op elkaar ingespeeld. De maat van dit schip is goed alleen te hanteren, ook op mijn leeftijd. Want dat laatste is natuurlijk wel een dingetje; hoe lang ben ik nog fit voor een dergelijke reis. We zullen wel zien… Belangrijk voor mij is dat het vooral genieten wordt, alleen de zee op als de vooruitzichten goed zijn. “Een zeiler met tijd, heeft altijd goede wind”!

Om me goed voor te bereiden, maar ook omdat het leuk  is, heb ik allerlei cursussen gevolgd , zoals Vaarbewijs 1 en 2, Theoretische kustnavigatie, Marcom B, N-zendmachtiging (om de ssb zender te mogen bedienen), meteo cursussen bij Nimos en in de winter 16/17 nog een EHBO cursus. Ook nog eens een winter een cursus Spaans gedaan.