Pulken

Afgelopen woensdag naar de Hiswa geweest. Viel me erg tegen (vorig jaar eigenlijk ook al). Het is eigenlijk nog maar een heel kleine beurs, er staan nog nauwelijks zeilboten en het aantal stands waar ik als zeiler echt iets aan heb, zijn maar zeer beperkt. Ook de lezingen (op die dag) waren voor mij niet echt interessant. Mijn hoofddoel was deze keer de stand van Victron. De elektriciteit aan boord is voor mij nog te onduidelijk, dus heb me voorgenomen me er meer in te verdiepen en zoveel mogelijk zelf te doen. Scheelt ook in de kosten. Het blijkt wel dat er zaken niet echt goed zijn aangebracht. De extra aarde van de omvormer kan ik verwijderen. De accu’s zouden op een andere manier moeten worden aangesloten (in serie) en het is af te raden om een derde accu, naast de reeds bestaande 2 aan te sluiten. Dat zouden allemaal nieuwe moeten worden. De medewerker adviseert om gelaccu’s te plaatsen in plaats van de AGM die ik nu heb. Verder heb ik advies gekregen hoe de zonnepanelen aangesloten kunnen worden op de MPPT.  Daarnaast ben ik op bezoek geweest bij Pantaenius. Zij zijn een van de weinige, zo niet de enige, die een reis, zoals ik die wil maken, willen verzekeren. Na de Hiswa zal een offerte worden opgestuurd. Verder nog uitgebreid informatie ingewonnen van Riwax, om de boot opnieuw in de was te zetten. Ik twijfel nog of ik dit op deze wijze ga doen (veel tijd en dure apparatuur).

Aan boord staan de werkzaamheden in het teken van “pulken”. Afgelopen zomer ben ik de aardplaat van de SSB zender verloren. Gelukkig zijn de bouten in de romp blijven zitten, zodat er geen water is binnengekomen. Het had helemaal fout af kunnen lopen. De koperen aardkabel die zit verbonden met de aardplaat zit helemaal ingekit. Om de bouten los te kunnen draaien moet de kit van die brede aardkabel worden verwijderd. Een monnikenwerkje. Maar het is min of meer gelukt en heb de bouten uit de romp kunnen slaan.

de afgebroken koperen bouten van de aardplaat

Waarschijnlijk zijn de bouten onder te veel spanning aangedraaid. Ik ben van plan om de gaten iets groter te maken zodat er minder spanning op komt.

Nu de mast van de boot er af is ga ik de doorvoeren door het dek ook eens nalopen. Met name aan de stuurboord kant zijn er wat lekkages. De kit kleeft nog als kauwgum of is verweerd, geen overbodige luxe. Beetje bij beetje kan ik de oude kit verwijderen. Op een paar plekken is het ook ingewaterd en de houten laag onder het dek is wat verrot. Daar wil ik nog wat epoxy aanbrengen en alles weer opnieuw kitten.

doorvoer van een van de stagen

Gelukkig blijft het een paar dagen droog, zodat het vocht zo goed mogelijk uit de romp kan verdampen.

Het afscheid van mn werk begint nu wel heel dicht bij te komen. Ik moet nog 5 dagen naar mn werk. Niet te geloven… Rare gewaarwording. 21 maart is mn laatste dag, incl afscheidsreceptie. Daarna kan ik me vol storten op de voorbereiding van de reis.  Ik heb het plan om eind mei de trossen los te gooien.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s