SSB, Airmail, Winlink en Jan

Zaterdag 14 januari vroeg op. Op deze dag geeft Erik Slim van sy Gabber geeft een presentatie over het gebruik van de SSB zender en nuttige programma’s. Het zaaltje in Eemnes zit ramvol met mensen die meer willen weten van het communiceren op zee via dit medium.

Erik legt duidelijk uit hoe zo’n zender werkt en beschrijft de belangrijkste functies van de zender.

Ik heb in het voorjaar van 2016 een zendmachtiging gehaald (N). Daarna een roepnaam aangevraagd: PD2AJA. Ik heb tijdens de cursus vooral veel onnodige dingen geleerd, zoals hoe een condensator werkt, de wet van Ohm e.d. maar een zender bedienen, leer je niet. Raar. Maar met zo’n machtiging kun je gebruik maken van het gratis programma Winlink, een netwerk van zendamateurs. Alternatief is Sailmail, maar daar moet je per jaar voor betalen.

‘ s Middags gaat Erik in op de programma’s die er zijn om te kunnen zenden en om specifieke berichten te kunnen ontvangen. Indruk maakte het weerprogramma, waarin je de windverwachting per dag op kunt vragen (in zgn gribfiles). De windverwachting reist als het ware met je mee. Je kunt de gemiddelde snelheid van je schip invoeren en het aantal dagen dat je onderweg bent. Ik moet dat nog wel verder uitzoeken. Iets voor de lange winteravonden…

Eind van de middag weer naar Breda gereden en ’s avonds naar de Mezz, een optreden van Jan Akkerman en band. Vooral de oude hits van Focus en Brainbox klonken nog geweldig. Overigens ook een geweldige alt saxofonist: Nigel Hitchcockimg-20170116-wa0005

Jan Akkerman (alweer 70) met een oude Gretch (White Falcon) (foto van vriend Roy ter Hoeve)

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s