opstapper

De Aja blijft een paar dagen in Guernsey liggen. Het belangrijkste van deze reis in om wat te zien van de plekken die ik aandoe. Na Frankrijk dus even Engeland. Tijdens hoog water is het een drukte van belang in de haven van boten die vertrekken en die aankomen. Ze worden door 3 havenmeesters in rubberen bootjes naar de plek gedirigeerd. Fascinerend om te zien, want het is druk en er is weinig ruimte. Vanuit de kuip is het mooi om te zien hoe behendig sommige schippers zijn. Nog een dag typisch Engels weer mee mogen maken…. van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat regen… Het is een prachtig, maar ook heel toeristisch plaatsje. Bijna elke dag ligt er een groot cruiseschip voor de haven die dan de toeristen met tenders aan wal zet. ’s Avonds vertrekt die weer. Ik ben dan wel blij dat ik op eigen kiel mijn reis kan maken en kan gaan en staan/drijven waar ik op dat moment zin in heb.
Op 11 aug vertrokken naar Lezardrieux. Dat is een haventje aan een rivier op een redelijke dagafstand van het Engelse eiland. Vertrek met mooi weer en kan zelfs alle zeilen zetten. De motor moet wel bijstaan anders ben ik niet op tijd in de haven. Ik wil er met laag water aankomen, omdat dan de stroming weg is. En dat manoeuvreert wel zo makkelijk alleen. Tot driekwart van de reis gaat het prima, alleen de wind komt steeds meer van voren in, en wordt steeds harder. Laatste uur is weer hakken tegen de wind in. Gelukkig heb ik dan nog flinke stroom mee. Het is nog een hele tour om de ingang van de rivier te vinden. Ik ben niet goed in het “op z’n kop” lezen van de kaart. De laatste 6 mijl is de rivier opvaren. Helaas is de haven vol. Ik moet aan een drijvende steiger midden in de rivier. Dat komt slecht uit, want hier zal ik Serge ontmoeten, die mogelijk wil opstappen om de Golf van Biskaje over te steken. Hij komt een weekendje over om kennis te maken. Maar hoe ga ik die nu ontmoeten? Ik heb immers geen telefoon, kan niet bellen dat ik er al ben. Met de verrekijker speur ik de kust af, of ik iemand zie, die Serge zou kunnen heten (ik ken hem immers niet). Na een half uurtje komt er een soort watertaxi van de haven langs, die me aan de wal zet. Daar loop ik wat rond en spreek wat mannen aan of ze toevallig Serge heten. Om een uur of 8 komt er een Belgische auto de parkeerplaats oprijden. Daar is tie…Met een nieuwe telefoon…! We gaan weer met de watertaxi naar de Aja. Met bier en wat chips, brengen we de avond door en maken nader kennis. Zaterdag verkennen we het stadje en ’s middags rijden we met de auto (toch wel makkelijk) naar het plaatsje Paimpol. Daar is een nautisch festival. Erg druk en gezellig. Serge koopt er een paar mooie zeilschoenen. Tegen de avond rijden we weer terug naar Lezardrieux. Daar eten we in een gezellig restaurantje aan de haven. ’s Avonds worden we met de watertaxi weer aan boord gezet aan het ponton aan de hard stromende rivier. Zondag rijdt Serge weer naar huis en ga ik naar Roscoff.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op opstapper

  1. Maja vd perre zegt:

    Heerlijk om je verhalen te lezen.
    Na de vakantie ga ik de plaatsjes eens opzoeken waar je al geweest bent.
    Lieve groetjes , maja

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s