Energie

Zo geleidelijk aan wordt de Aja steeds meer een vertrekkersboot. Op de hekbeugel heb ik een 130 w zonnepaneel aangebracht en op de paal een windgenerator (Superwind 350). Het viel nog niet mee om gaten te boren in de rvs bodemplaat van de generatorpaal, die nodig zijn om de elektrakabels door te voeren. Heel wat boortjes braken af. Uiteindelijk, na een paar uur, is het gelukt.

De fa Restyle heeft de nieuwe buiskap, stuurwielhoes en de zeilhuik afgeleverd en gemonteerd. De boot heeft daardoor een heel andere uitstraling, mooi, maar ik moet nog wel wennen. Mijn madam wordt steeds mooier! Nu de mast en de verstaging definitief zijn, kon ook de bimini worden ingemeten. Die wordt half mei afgeleverd.

Ik ben binnen begonnen met opruimen en om alles, met name het gereedschap, een beetje te (re)organiseren. Ik wil de boot eigenlijk al inrichten om er ook te kunnen overnachten, dat scheelt een hoop op en neer rijden. Bovendien wil ik in mei nog een weekje met de Aja weg om wat proef te varen, en tevens de motor een “100 uren” beurt te laten geven in den Osse,  ivm de garantie.

De formulieren voor de verzekering zijn ingediend bij Pantaenius. Ik heb ook een vergunningaanvraag ingediend bij de autoriteiten in Noord Spanje (Galicie), om met de boot in het noordelijk kustgebied te mogen verblijven (rondom het eiland Cies).

Vandaag naar Rotterdam geweest en heb bij een bedrijf (De Metaalwinkel) rvs buizen laten maken voor de zonnepanelen (2x 110W)die aan de zeereling komen. Geweldige zaak. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Je mag er in het magazijn rondkijken en er worden meteen allerlei klusjes gedaan, zoals op maat maken en wat laswerk. Nu nog monteren aan boord en kijken of het degelijk is en of het goed functioneert, ook bij een stevige zeegang. Heb zelf veel op internet moeten zoeken om een mooie oplossing te vinden. Ik kom hier nog op terug (alleen als het een succes is natuurlijk…)

Nog een bijzonder moment: In het blad Zeilen van mei, staat een verslag van de vertrekkersbijeenkomst op 1 april j.l. In het verleden las ik altijd jaloers dit soort artikelen. Ik ben er trots op, dat ik er nu ook bij sta.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Energie

 1. Wim Jacobs zegt:

  Ik had je al gezien in Zeilen. Leuk man. Laat even weten als je in Den Osse bent……

  Like

 2. sailingaja zegt:

  Ha Wim, jaja, ik word nog eens een bekende Nederlander, is met Sugar (Mama) niet gelukt

  Like

 3. Mare zegt:

  Madam AYA ziet er super gaaf uit! Je weekje met haar weg voor de “100 uren” beurt komt in zicht. Succes Harm.
  groet Mare

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s