Vakantie aan de costa’s

Altea, Denia, Gandia, Valencia

Altea is op zich een aardig plaatsje. Het oude gedeelte ligt op een heuvel en op een avond bezoek ik dit gezellige gebiedje. Het valt me op dat de toeristen er keurig gekleed zijn, geen groepen Engelsen in blote basten bijvoorbeeld. Verder heeft de omgeving niet veel te bieden. Er zijn een paar Nederlandse kroegen en 1 ervan (Hollands Glorie) gebruik ik als thuisbasis om een paar spannende etappes van de Tour de France te bekijken. Langs de kust is het eigenlijk een lintbebouwing. Als je de haven uitloopt dan is het rechtsaf naar Altea en linksaf naar Albir. Hier ook vele kroegen waarbij enkele met life muziek. Er wordt net onverdienstelijk gemusiceerd door oude rockers die in de nadagen hier nog een zakcentje komen verdienen, en om het alcoholgehalte in het bloed op peil te houden. En idd ik heb er 2 frikandellen speciaal kunnen verorberen.
Op 28 juli houd ik hier voor gezien en vaar door naar Denia. Onderweg moet er weer een kaap gerond woorden (Cabo de la Nao). Hier staat inmiddels een flinke wind en de zee is er wat onvoorspelbaar met rare golven. Vreemd eigenlijk omdat hier nauwelijks/geen getijde is. Het is de invloed van de wind blijkbaar. Ik heb de Genua uitgerold en voor de wind zeil richting Denia. Via een soort kanaaltje kom je in een centrale haven waar de ferry’s aanmeren, maar waar ook enkele megajachten liggen. Het is druk op het water. In de loop van de middag kom ik na een tocht van ca 30 Nm (alweer) aan in de marina El Portet. Ik word geholpen door een marinero met aanleggen (dat is hier overal goed geregeld). Het liggeld bedraagt ca € 40 per nacht, stevig aan de prijs en ik moet meteen aangeven hoe lang ik wil blijven, omdat ze telkens reserveringen hebben. Langer blijven zal mogelijk niet lukken. Als je korter wilt, ben je je geld kwijt… Ik geef aan 5 nachten te willen blijven. Denia is een vertrekplaats voor veel boten richting de Balearen. Ik ben van plan om hier later terug te keren en ook naar het oosten te varen. Denia is een flinke plaats met o.a. een paar redelijke watersportzaken. Er zijn verder veel smalle straatjes. Als er ruimte over is, dan is er een terras. Het is hier ongelooflijk druk en overdag heel warm. ’s Avonds is er nauwelijks buiten een plekje te vinden om wat te eten. Vooral veel gezinnen. Tja, het is nu echt hoofdseizoen. Ik zal blij zijn als de rust is weer gekeerd. Ik moet zeggen dat dit niet mijn Spanje is. Ben Andalusië gewend in de winter en voorjaar, dat heeft toch wel mijn voorkeur. Maar niet klagen, want het is toch geweldig om zo op je gemakje de kust af te struinen. Al wandelend door de straatjes kom ik toch telkens wat nieuwe plekken tegen. Centraal in het stadje ligt een heuvel met daarop een soort van vesting. Ik heb vanwege de warmte niet de moed gehad om deze heuvel te beklimmen. Ik bezoek een aantal keer de watersportzaken en koop een harnas voor het ophangen van de buitenboordmotor. Met dit harnas kan ik (hopelijk) de bbm op de bijboot takelen en hoef ik dat zware kreng niet via het zwemtrapje te bevestigen op de dinghy. Verder hebben ze niet de zaken die ik nog nodig heb.
Ik moet langzamerhand richting Valencia. Daar heb ik afgesproken met Monique. Vriend Roy is ook nog van plan om tijdens zijn vakantie langs te komen. In principe kan ik in een flinke dag in een keer naar Valencia (55Nm), maar ik besluit toch deze tocht te splitsen en eerst naar Gandia te varen. Dit is een wat kleinere haven. 2 dagen voor m’n vertrek mail ik de haven en ik krijg bericht terug dat ik welkom ben. Dat is fijn… Vrijdag 3 augustus vertrek ik om een uur of 10 voor ca 20 Nm naar Gandia. De helft van de reis heb ik lekker op m’n gemakje achter de genua kunnen zeilen. Begin van de middag kom ik er aan. Op m’n oproep via de marifoon wordt niet gereageerd, maar als ik de haven binnen vaar staat er een marinero te zwaaien. Ik krijg een plekje aan een beetje geïmproviseerde steiger, tussen wat kleinere boten. Ze kunnen later voor me een betere plek vinden, maar voor mij is dit goed.

Ligplaats in Gandia

Het is een echte verenigingshaven, met een groot restaurant en een zwembad (waar je gewoon gebruik van kunt maken). Het toilet van de haven is onderdeel van het restaurant en de douche hoort bij het zwembad, hiervoor moet je apart een sleutel halen. Gandia is een badplaats voor Spanjaarden, ik kom weinig buitenlanders tegen. Met name mensen uit Madrid gaan hier op vakantie. Het is er weer druk, er is een soort popfestival, waarvoor een enorme rij mensen zich verzameld om binnen te mogen. Alles in een heel vriendelijke sfeer. Een paar straatjes landinwaarts kun je goedkoop eten en drinken. Ik doe er een paar wassen (het wordt weer niet echt schoon na 35 min…) en combineer dat met boodschappen doen. Het stadje Gandia ligt meer landinwaarts. Op een avond ga ik de bus die kant op. Er zijn wel wat monumenten en winkelstraten, maar het plaatsje is nogal verlaten zo in het begin vaan de avond. Onderweg in de bus was me al opgevallen dat er een brand was uitgebroken ergens in de bergen. Tijdens het eten op een terrasje dalen allemaal roetdeeltjes neer. Niet echt gezond om dat in je eten te krijgen. Ik werk de salade snel weg en besluit maar weer terug naar de haven te gaan.

Fik….

 

…en dan krijg je dit op je bordje

Het is de laatste tijd erg warm geweest hier in oost Spanje. Overdag vaak flink boven de 35 graden. Er is steeds meer onweersdreiging en op een avond knalt het er flink op los. Het onweer blijft tegen de bergen hangen en de flitsen zijn enorm rondom de haven. Er steekt ook een stevige wind op, die recht op de kont komt van de AJA. Niet echt prettig omdat de boeg zo richting steiger wordt geduwd. Gelukkig gaat het goed. Om de dag is er nu wel een flinke onweersbui.

mn favoriete plekje, ahum…, de was krijg je er echt niet schoon, na 35 minuten wassen…(klein leed)

Op 8 augustus vertrek ik richting Valencia. Aanvankelijk is er weinig wind, maar halverwege de dag trekt ie weer aan (zoals eigenlijk altijd) en vaar ik voor de wind met de genua richting marina Real Juan Carlos I . Er liggen voor de haven 3 gigantische containerschepen voor anker, en als een klein vliegje vaar ik tussen de giganten door, bijzonder gevoel…. Ik roep de haven op (VHF 67 i.p.v. 9), en ik moet eerst aanleggen voor het havenkantoor. Waarom niet meteen naar de goede plek? Ik word later gelukkig geholpen met aanleggen en omdat ik voor het pompstation lig tank ik ook maar (wat). De marinero geeft me de benzineslang aan, en ik vraag of dat wel goed is, ik moet immers diesel hebben…Ok, dan maar de andere, gelukkig op tijd opgemerkt. De spuitmond van de dieselslang is veel te groot, past niet in de vulopening. Telkens gutst een en flinke slok diesel over de rand van de vulslang. Na een liter of 25 houd ik het maar voor gezien, zonde van de verspilling en slecht voor het milieu (en mijn portemonnee). In het havenkantoor word ik heel chaotisch geholpen, de dame is ook nog met 2 andere klanten bezig. Maar de ligprijs vergoed veel…(ca € 20). Ik besluit maar meteen voor een maand te betalen…..Half/eind september wend ik de steven (als de ergste drukte over is) richting Balearen.

welkom in Valencia

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s