Herfst

In Nazaré zijn, naast de vissershavens 2 marina’s, voor “hobbyvaarders. In de pilots wordt een haven aangeprezen en de andere een particuliere jachthaven min of meer weg geschreven als zou daar geen plaats zijn, duurder e.d. Na mijn oproep via de marifoon, reageerde de particuliere (Clube Naval de Nazaré) op mijn oproep. Ik word keurig geholpen door goed Engelssprekende havenmeesters. Op de steigers zijn alle voorzieningen. Ik ben, om ook eens kritisch te zijn (vergelijkend waren onderzoek), naar de andere haven gelopen. Dat is naar mijn mening een aftandse situatie. De ligging is naast de visafslag, heel veel meeuwen, vieze steigers, het ligt aan een industrieterreintje met de uitstraling van die van een Oostblokland, ver voor “die Wende”. De prijs zal ook niet heel veel verschillen, ik betaalde ruim € 17 voor de Aja (10.50m), dat valt wel mee dus. Ok, de toiletten zouden wat beter kunnen en die worden gedeeld met een restaurantje (ook lekker eten) aan de haven. In de haven wordt ook te hard te hard gevaren door met name de hobbyvissers, dat geeft vaak vervelende golven, dus soms ligt de Aja flink te stuiteren aan de steiger. Dus niet alleen hosanna. Ik wilde hier toch even een lans breken voor deze “Clube Naval”.

De Aja bij Clube Naval in Nazare

 

De haven van Nazare, gezien vanuit de oude kern van het dorpje

De haven van Nazare is in nagenoeg alle weersomstandigheden aan te lopen. Dat komt door een geul van een paar honderd meter diep die haaks op de kust loopt richting de haveningang. Die diepte zorgt voor het dempen van de deining (denk ik). De kust is hier vanwege de hoge golven bekend om z’n golfsurfen. Regelmatig worden de golven hier makkelijk 5 m hoog… Ik las op een bordje dat er eens een golf van 30m hoog hier de kust heeft bereikt. Onvoorstelbaar.

Maandag vertrek ik weer uit Nazaré, voor een relatief kort tochtje naar Peniche, ca 25 Nm. De wind is noord, aanvankelijk niet al te hard. De golven verrassen me wel, die zijn kort en stevig en soms aardig hoog (voor mijn doen). Die golven komen schuin van achteren in, en dan gaat de Aja soms dwars van de golf af, dat betekent dat ie soms flink helling maakt. De wind trekt wat aan naar ruim 15 knopen en ik kan ook de genua bijzetten. De motor kan uit en met een vaartje van 4-5 knopen varen we richting Peniche. Onderweg tref ik een grote groep Jan van Genten die zich agressief in de oceaan storten. Daarbij ook een grote groep dolfijnen, maar die hebben geen tijd voor mij… Even later zie ik nog vlakbij de fontein van een walvis, redelijk vlakbij, niet een hele grote (denk ik), maar toch, altijd spannend. Ik houd ze toch liever een beetje op afstand. Tussen de kaap bij Peniche en het eiland Berlenga, wordt de zee nog wat onstuimiger en het is stevig sturen van de golven af. Een redelijk klein vissersbootje komt al stuiterend in mijn richting, voor mij onduidelijk wat hij wil, na een tijdje blijkt hij achterlangs te gaan. De visser komt even uit z’n stuurhutje uit en steekt een hand op naar mij. Een mooi moment.
De haven van Peniche is makkelijk aan te lopen. Het aantal ligplaatsen voor passanten is erg beperkt, en gelukkig is er nog net een plekje aan de langs steiger, aan de buitenzijde van de haven. Er ligt nog een Franse boot, verder ben ik de enige passant, zo te zien. Ik zal hier wel even moeten blijven liggen, want de komende dagen komt de wind uit het zuiden. Bovendien komt de 2e helft van de week regen. De Portugezen zitten hier echt op te wachten. Het is hier al maanden droog en er zijn veel bosbranden geweest. Ik bereid me erop voor dat ik hier nog even vast zal liggen. De zuidenwind waait precies de havenmonding binnen en zorgt voor een vervelende deining. Het varen in Portugal kent een extra dimensie, naast de wind(richting), de stroming, ook de golven. De lagedrukgebieden diep op de oceaan, zorgen hier aan de kust voor vaak extra hoge golven. Ik heb voor mezelf besloten om bij golven hoger dan 2.00m niet uit te varen. Ik las ergens dat het niet verantwoord is om, met golven van meer dan 2,50 m, havens aan te lopen (behalve die van Nazaré en Leixoes). Dat betekent dus ook dat de mogelijkheden om verder te varen in deze herfstige periode beperkt zijn. Monique komt 11 november naar Lissabon, ik heb dus nog tijd genoeg.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Herfst

  1. Mare zegt:

    Hoi Harm, leuk je bericht weer te lezen. Je hebt opnieuw een aantal onstuimige Nm op je conto, zo verleg je steeds je grenzen en Aya houd zich als een kanjer. De kust waar je nu vaart staat bekend om z’n winderige wispelturigheid maar heeft z´n charme. De Portugese-Noord krijg je soms maar een uurtje kadoo, daarna werken geblazen. Gezellig dat je gezelschap krijgt van Monique, wellicht op weg naar Lissabon. Hele fijne tijd en blijf genieten.
    groet Mare

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s