Terugblik

…ofwel hoe is het met de pantoffelheld tot nu toe vergaan op zijn droomreis…?

Ik lig nu een paar maanden in Cádiz (vanaf 30 dec 2017). Enkele mensen hebben me gevraagd om eens op te schrijven hoe de reis is gegaan, wat beter kon, wat het kost e.d. Ik vind dat eigenlijk ook wel leuk om te doen en heb er nu tijd voor, een soort tussentijdse evaluatie dus….
Dus ga maar eens in het wilde weg op schrijven wat me zoal is bijgebleven.

De voorbereidingen
Dit is toch wel een van de leukste onderdelen van de reis. Heb enorm genoten van het uitzoeken van allerlei zaken, internet afschuimen, lijstjes maken, en ex vertrekkers ontmoeten. Wat neem je mee en wat juist niet…. En dan natuurlijk de spanning van wat er op me af gat komen. Nu ik op weg ben, moet ik zeggen dat ik redelijk tevreden ben over de klussen die gedaan zijn en wat ik heb meegenomen. Heb natuurlijk veel vernieuwd en aangepast aan boord tijdens de aanloop van de reis.
Per 1 april ’17 ben ik gestopt met werken. Ik had het plan half mei te vertrekken. Ook ik had last van vertrekkersstress. Enerzijds kwam dat omdat het niet goed met m’n moeder ging en anderzijds omdat ik toch nog op het laatst besloten heb nog dingen te wijzigen, o.a. een stevige elektrische stuurautomaat (Jefa) te monteren. Uiteindelijk ben ik 18 juni vertrokken. En dat was ook nog een valse start. Na een dag werd ik al teruggeroepen naar huis, kreeg problemen met de accu’s, daarna nog vaker naar huis, enfin dat verhaal is nog terug te lezen… Typisch de wet van Murphy. Mijn reis tot nu toe is grofweg te verdelen in de trip tot Cherbourg en daarna. Tot de Franse haven heb ik redelijk veel tegenslag gehad, voelde me niet echt prettig. Daarna ging het een stuk beter, en dat gevoel kreeg ik in St. Peterport (Guernsey), waar ik de Aja, met zeer weinig ruimte in de haven (ogenschijnlijk) makkelijk in een box vaar. Ik kreeg daar complimentjes van medezeilers, dat deed m’n toch enigszins aangetaste zelfvertrouwen, goed. Daarna is de reis goed verlopen, met als hoogtepunt het oversteken van de Golf van Biskaje en de walvissen die we gezien hebben. De reis langs Noord Spanje en Portugal stond wel wat onder tijdsdruk, omdat (net als veel medezeilers) ik niet in de late herfst nog langs deze, vaak onstuimige kust, wilde varen. Maar met geduld, ben ik toch nog redelijk comfortabel aan de Algarve geraakt. Het is prettig om zo’n reis niet onder tijdsdruk te hoeven maken. Mensen die in 1 jaar een rondje Atlantic doen, moet een redelijk strakke planning aanhouden.
Een van de beste zaken die zijn verbeterd aan boord, is de nieuwe motor (VP D2-40), want die heb ik toch meer gebruikt dan verwacht. Wel een paar keer gehad dat ie tijdens het varen spontaan afslaat, maar telkens kunnen herstarten. De laatste vaarmaanden heeft ie het eigenlijk altijd goed gedaan. De extra pk’s t.o.v. de vorige motor zijn ook welkom bij het manoeuvreren in de haven of bij stevige golven en tegenwind.
Qua veiligheid zijn voldoende spullen aan boord als een reddingsvlot, reddingsvesten, lifelines (ook over dek) vuurpijlen, een Epirb en een MOB 1. Die laatste heeft voor mij als solozeiler eigenlijk geen zin, omdat die een signaal via de ais levert en ik daar, als ik overboord lig, alleen weinig aan heb. Maar als er bemanning aan boord is bv bij een meerdaagse oversteek is het nuttig. Beter is een persoonlijk baken aan te schaffen die werkt als een epirb (staat nog op de lijst). De ais is een absolute must, vind ik. Heb een paar keer in dichte mist gevaren en dan is dat toch een veilig(er) gevoel. Heb geen radar en heb die eigenlijk ook niet gemist, maar ik heb er geen ervaring mee, en kan me voorstellen dat die bij mist wel een belangrijke rol kan vervullen. Het geeft inzicht in de koers en snelheid van andere schepen is (met ais).

Ik ben een voorzichtige zeiler. Zeker in m’n eentje probeer te voorkomen dat ik naar het voordek moet om een rif te zetten, of een ander klusje te doen. Ook met motorzeilen, om het slingeren te dempen, had ik vaak een rif in het grootzeil. Daar heb vaak profijt van gehad omdat nog al eens bij een kaap of zo, de wind ineens opsteekt. Het reven van de Genua gaat makkelijk vanuit de kuip, dus daar maak ik dan het meest gebruik van. En ik moet zeggen dat de Aja met alleen de genua en aan de wind redelijk goed zeilt en in balans blijft. Het kotterzeiltje heb ik nog niet gebruikt, omdat ik hiervoor nog aparte genuasledes moet monteren (inmiddels wel aangeschaft). Ik heb nog een genaker (met slurf) bij me, maar die heb ik tot nu toe ook niet gebruikt. Heb op m’n reis weinig echt rustige voor-de-windse rakken gehad. En ik vind het lastig om zo’n zeil in m’n eentje aan te slaan en te varen. Ga dan liever niet staan prutsen op het voordek. Maar dat komt nog wel komende zomer.
Nadat de accu’s zijn vernieuwd in Nieuwpoort heb ik eigenlijk geen problemen gehad met de stroomvoorziening (windmolen en 3 zonnepanelen). Nu lig ik wel altijd in havens en meestal met walstroom, maar het komt voor dat ik een weekend aan een ponton in de rivier lig (Lezardrieux), of niet de juiste walstekker (32A) heb, dat ik toch een aantal dagen zelf stroom moet opwekken. Dat lukt tot nu toe uitstekend. Dus daar geen klachten over. Om het goed te ondervinden zal ik nog een langere tijd de stekker uit de walstroom moeten halen. Heb een omvormer/acculader van Victron (easyplus) die het goed doet, maar die wel veel herrie maakt als die aan het laden is (hangt in de gastenkooi). Maak me wel zorgen over de kabels van de zonnepanelen en windgenerator, die worden blootgesteld aan het zonlicht. Ben bang dat daar door het UV nog schade aan gaat optreden. Goed in de gaten houden… Onderdelen onderweg kopen valt niet mee, er zijn maar heel weinig watersportzaken onderweg, dus veel reserveonderdelen meenemen.
Ik mis een vouwfietsje. Zoals nu in Cádiz, wat toch een eindje lopen is naar de stad, is het makkelijk om even met een fietsje wat boodschappen te kunnen doen, of om eens wat verder te geraken dan het gebruikelijke wandelrondje. Maar ja, waar laat je die aan boord? Verder had ik de Webasto kachel (2010) een opknap/controlebeurt moeten laten geven voor mijn vertrek. Die staat hier, in Zuid Spanje, vaker aan dan ik zou hebben durven denken. Maar hij doet het nog goed (afkloppen) en hoop die in de toekomst niet veel meer te hoeven gebruiken.
Voor de meerdaagse oversteken ben ik afhankelijk van opstappers. Dat is nog niet eenvoudig, enerzijds vanwege de soms lastige planning en anderzijds moeten karakters wel passen. Ik heb hiermee een gelukkige en minder gelukkige ervaring. Vooraf elkaar ontmoeten en goede afspraken maken zijn echt noodzakelijk, maar dan weet je het nog niet zeker of het klikt, omdat samenleven aan boord toch weer andere vaardigheden vereisen. En…. ik ben zeker niet de makkelijkste om mee samen te leven (!!??). Ook duidelijke afspraken maken over het verdelen van de (on)kosten, wat eten we aan boord e.d. Verder stappen vriendin Monique en vrienden regelmatig op en dat is gezellig. Ik probeer een prognose te geven van de planning en in welke haven ik zou kunnen zijn, maar laat hen het verder uitzoeken hoe ze in de haven komen.
Wat ik eigenlijk het meest onderschat heb is de planning. Door de ziekte van mijn moeder, het verhuren van mijn huis en het overlijden van de vader van Monique ben ik in 2017, 6 keer naar Nederland gegaan. Daardoor liep ik uiteindelijk ruim 2 maanden achter op de planning. Ik heb daar geen spijt van, want ik wil ook graag betrokken blijven wat er thuis gebeurt, maar ik vind het wel jammer dat ik niet met mijn lichting vertrekkers heb kunnen opvaren. Maar er gaat ongetwijfeld weer een leuke lichting 2018 onderweg.

Aja in Puerto America (Cádiz)

Het overwinteren in Cádiz bevalt me uitstekend, al valt het weer me wel erg tegen. Het stadje is gezellig, veel kroegjes, aardige mensen en niet te toeristisch.  Jan/febr. waren best fris en nu in maart moet het blijkbaar onophoudelijk regenen. Vorig week heeft hier dicht bij nog een tornado huisgehouden. In een naburige haven (Puerto Sherry) is veel schade aangericht. Maar goed, later als het zo’n 35 graden is, zal ik nog wel eens met smart terugdenken aan deze koele en frisse periode (niet aan de tornado). Mijn plan voor het komend half jaar is om de Middellandse zee in te varen en in de buurt van Malaga te bepalen of ik daar voorlopig blijf (richting Griekenland/Turkije) of dat ik omdraai en alsnog naar de Caraïben vaar… Dan moet ik nog op zoek naar flexibele opstappers die in dec/januari ‘18/’19 mee willen oversteken. Dus kandidaten mogen zich melden.
In de havens van Portugal en Spanje wordt, naast het paspoort, bijna overal gevraagd naar de verzekeringspapieren en het eigendomsbewijs. Ik heb de Aja door het Kadaster laten opmeten en daarvoor een zeebrief gekregen. Die komt dus goed van pas. Ik ben verzekerd bij Panthaenius.

Wat kost dat?
Ik ben met prepensioen en heb wat spaarloonregelingen. Daarnaast verhuur ik zo nu en dan mijn huis(je). Dat geeft tot nu toe ruim voldoende middelen om deze reis te ondernemen. Tot nu toe kom ik (in m’n eentje) rond van ongeveer € 1800 per maand = ca € 60 per dag. Het liggeld bedraagt zo tussen de € 15 tot € 30 per nacht. Om de paar dagen doe ik wat boodschappen, maar eet eigenlijk elke avond (eenvoudig) aan de wal. Dat kost in Portugal en Spanje tussen de €10 en €15. Dan moet er natuurlijk regelmatig getankt worden, wat spullen kopen voor de boot, een aantal keer op, en neer vliegen, e.d. Maar gemiddeld kom ik goed toe met dit maandbedrag. Ik besef wel dat, als ik verder de Med invaar, de liggelden aanzienlijk zullen stijgen. Dan zal ik hier en daar toch moeten ankeren of mijn reservepotje aanspreken.

Eten en drinken aan boord.
Ik drink niet uit de watertank, maar koop eigenlijk altijd flessen drinkwater aan de wal. Dat doe ik maar voor de zekerheid. Onderweg tijdens het varen drink ik graag iets fris, bv Cola light, dus daar heb ik ook altijd wat van aan boord. Bij aankomst in de haven is het standaard gebruik om een oorlam te drinken (op de AJA: Berenburg), daar heb ik ook meerdere flessen van meegenomen. Verder heb ik veel plezier van de meegenomen kleine maaltijden, zoals zakken soep, blikjes met knakworsten e.d. Maar heb te veel rijst, spaghetti, olijfolie en bloem bij me. Voor het afbakken van voorgebakken brood heb ik veel plezier van de wonderpan. Ben een liefhebber van pindakaas, dat is wat moeilijker te krijgen. Vanaf mijn vertrek heb ik tot nu toe 2,5 fles Campinggaz (207) gebruikt. Eigenlijk gebruik ik die alleen voor het koffie zetten en het bakken/koken van een ei. Hier in Cádiz heb ik 2 flessen omgeruild voor Butsir (flessen zien er hetzelfde uit). (De aansluiting heb ik nog niet gecheckt).

De vervanger van Campinggaz

…wat ik nog wel mis aan boord zijn een paar pantoffels…

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Terugblik

 1. Maja zegt:

  Wat een heerlijk verslag Hoorde al dat je pas nog in breda was van Willem scholten geniet ze verder he en succes met de verdere planning liefs maja

  Like

 2. Geert-Jan zegt:

  Met een lange zeilreis in het verschiet is het interessant om over je ervaringen naast het zeilen te lezen iets wat je anders tussen de regels in leest.
  Ondertussen zal het zeilseizoen daar in het zuiden weer begonnen zijn dus ik wens je veel plezier met de verdere tocht (eerst oost- later west-waarts ?)

  Geert-Jan
  ‘Charyan’

  nb : bedankt voor de ‘RVS-perfect-tip’. De antenne beugel is in de maak !

  Like

 3. Mare zegt:

  Hallo Harm, prachtig verslag, leest als een boek. Het is een natte winter geweest in het zuiden maar de lente komt eraan, voor jou nieuwe plannen in de maak. Of je nu links of rechts afslaat.. het blijft een heerlijk avontuur. Veel plezier!
  Groet Mare

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s