Energie II

Ben nog steeds druk met het trekken van kabels, voor de energievoorziening, de zonnepanelen en de windgenerator. Vooral het plaatsen van de stopknop van de generator baart me veel hoofdbrekens. Was soms de wanhoop nabij, ik had een te moeilijk bereikbare plek gekozen in een kastje en het schakelaartje zit heel raar in elkaar. Ik had ook nogal zware kabels gekozen (6mm2), waardoor het aansluiten ook niet makkelijk ging. Ik voel me als klusser soms een enorme kluns. Maar goed het is gelukt…alhoewel nog even afwachten tot alles daadwerkelijk is aangesloten en dan bekijken of het werkt.. Blijkt dat ik ook nog een soort van voltregelaar moet plaatsen tussen de schakelaar en de accu’s. Die heb ik besteld, maar is na een week nog steeds niet binnen.

Hoogtepunt van afgelopen week is het instellen en afstemmen van de ssb zender. Voor mij (tot nu toe) een ding met heel veel geheimen. Erik Snel heeft me geholpen en een instructie gegeven. Erik heeft onlangs met zijn vrouw en hun boot (Gabber) 6 jaar rond gezworven o.a. langs de Afrikaanse kust en de Caraiben. Daarover kan hij al uren vertellen, heel leerzaam. Voor de vereiniging van Toerzeilers heeft hij een hele dag een workshop gegeven over de werking van de ssb en het programma Airmail.Hij heeft o.a. de losse GPS  op mn computer aan de praat gekregen voor het gebruik van Open CPN. Dat is een programma, als alternatief voor de Navionics, een soort TomTom voor op zee. De kaarten hiervan zijn vaak via collega zeilers te krijgen en het functioneert gratis. Nadeel is dat deze niet altijd helemaal up to date zijn. Daarnaast heeft Erik de componenten van de SSB zender nagelopen. Alles was goed gemonteerd en het blijkt ook nog te werken…! De SSB kun je gebruiken om over grote afstand te zenden en te ontvangen. Zo kun je met collega zeilers ver weg contact hebben, eenvoudige mailtjes verzenden en ontvangen, maar ook, weerkaarten ontvangen. Dat is voor zeilers van levensbelang. Heb het eerste mailtje naar m’n eigen email gestuurd en ontvangen! De roepnaam van mijn boort is PD2AJA. Bedankt Erik voor je hulp.

De dag van m’n vertrek staat nu ook min of meer vast: 5 juni gooi ik (als alles goed gaat) de trossen van de Aja los. Toch wel spannend…

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Energie II

  1. patpanick zegt:

    Net je blog ontdekt, klinkt spannend. Veel succes, we volgen je verhalen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s